Tentoonstelling rond de zendeling Kamma

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd

Tentoonstelling rond de zendeling Kamma

Berichtdoor webmaster » ma 05 feb 2018, 16:22

Dit project is rolstoel toegankelijk
“Freerk Kamma, de witte Papoea terug in Wierum”

DE EXPOSITIE WORDT GEOPEND OP ZATERDAG 2 JUNI EN DUURT T/M ZATERDAG 15 SEPTEMBER.

Freerk Kamma werd in Wierum geboren
Freerk Kamma woonde en werkte in de regio Sorong, in het uiterste noordwesten van Nieuw Guinea (1931-1942). Hij verbleef drie jaar in Japanse gevangenschap.
In 1946 vertrok hij met zijn gezin naar Nederland, om in 1955 weer terug naar het land dat hem dierbaar was geworden
Gedwongen door de zogeheten Nieuw- Guinea crisis keerde hij in 1962 terug naar Nederland.
In 1987 werd hij in Wierum begraven.

Wierum is een vroeger vissersplaatsje aan de Noordkust van Friesland, tussen Dokkum en Lauwersoog .
Zie voor het programma: www.dorpwierum.nl en klik op Kamma.

Onze doelgroep is o.a. de groep mensen die op een of andere manier betrokken zijn of zijn geweest bij Nieuw-Guinea/ West - Papoea.
Het is daarom dat het bestuur van de stichting "Kamma terug in Wierum" je hierop attendeert ten behoeve van je nieuwsbrief die regelmatig rond gaat.

Met vriendelijke groet,
Iko Zijlstra (namens het bestuur van de stichting "Kamma terug in Wierum").
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1411
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Re: Tentoonstelling rond de zendeling Kamma

Berichtdoor webmaster » di 03 jul 2018, 16:26

Reformatorisch Dagblad
René Heij - 2 juni 2018

Wie kerkgebouw Eben-Haëzer in het Friese dorp Wierum binnenkomt, ziet allerlei houten beeldjes met grote gezichten en opvallende ogen midden in de kerkzaal staan. Recht daarachter bevindt zich de kansel, met een opengeslagen Bijbel.

„Deze opzet staat symbool voor het werk dat de Wierumer zendeling Freerk Christiaan Kamma in Nieuw-Guinea heeft verricht”, vertelt ds. Bernard Keizer. „De beeldjes zijn allemaal gemaakt voor de voorouderverering”, vult conservator Herman Aarts aan. „Veel Papoea’s geloven dat hun voorouders overal tegenwoordig zijn. Om het Evangelie te verkondigen, moest Kamma zich eerst verdiepen in de belevingswereld van die cultuur.”

Ds. Keizer, die cultureel antropoloog is en tot aan zijn emeritaat in 2017 predikant was van de protestantse Mariakerk aan de Waddenzeedijk, coördineert samen met museaal antropoloog Aarts de expositie over Kamma (1906-1987). De expositie heeft plaats in de Eben-Haëzerkerk, die tot 2003 in gebruik was als gereformeerde kerk en sindsdien een museumlocatie is.

Niet alleen Kamma’s levensloop, ook de cultuur van Nieuw-Guinea komt in de expositie aan bod. Uitgebreidere biografische informatie over de zendeling staat beschreven in een boekje dat ds. Keizer heeft geschreven.

„Zondag preek ik in Wierum over het thema ”Kamma’s keuze””, vertelt de predikant. „Hij voelde als eenvoudige visser een sterke roeping om zendeling te worden. Zendingswerkers waren vaak de meest praktische mensen.”

De preek houdt Keizer in de Mariakerk, waar Kamma in het verleden zelf ter kerke ging en op latere leeftijd is voorgegaan.

Kamma vertrok op 26-jarige leeftijd naar de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea als zendeling van de toenmalige Utrechtse Zendingsvereniging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij de ontberingen in de Japanse kampen mee. Vanaf 1946 was hij afwisselend in Nederland en Nieuw-Guinea.

Door een studie in Leiden ontwikkelde hij zich als kenner van de mythen, de verhalen die onder de Papoea’s circuleerden over bijvoorbeeld het ontstaan van de wereld. „Hij kende die verhalen haast beter dan de Papoea’s zelf”, aldus ds. Keizer. „Door die kennis kon hij het Evangelie verkondigen in de Papoea-cultuur.”

In Nieuw-Guinea werd Kamma lid van de Moi-stam. „De lokale bevolking noemde hem onbevangen de ”witte Papoea”. Dus over die naam bestaat geen enkele discussie.” Ook leerde Kamma vloeiend de lokale taal, het Biaks, spreken. „Volgens zijn familie sprak hij zijn laatste woorden op zijn sterfbed zelfs in het Biaks. Hij had het anderen altijd kwalijk genomen dat zij niet verder kwamen dan het Maleis.”

In 1956 stichtte Kamma in Nieuw-Guinea de Evangelisch Christelijke Kerk (ECK). Nadat Nederland de kolonie had opgegeven, vestigde Kamma zich in 1962 definitief in Oegstgeest. Hij bleef zich tot aan zijn overlijden in 1987 inzetten voor de zending.

Zijn Friese wortels vergat Kamma niet. Zo leidde hij in 1968 een kerkdienst in zijn geboortedorp Wierum tijdens de herdenking van de stormramp van 1893.

De gemeenschap van Wierum was haar oud-dorpsgenoot echter bijna vergeten. „Met de expositie willen we Kamma’s werk weer onder de aandacht brengen”, aldus ds. Keizer. Zaterdag wordt de tentoonstelling geopend. De expositie is tot half september te bezichtigen.
https://www.rd.nl/kerk-religie/wierum-w ... -1.1491555

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eerdere publicaties vindt u op de links

https://www.actiefonline.nl/nieuws/cult ... amma-dorp-

https://www.lc.nl/friesland/Wierum-zet- ... 33483.html

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/8161 ... oek-wierum

En om een indruk te krijgen van de festiviteiten op zaterdag 2 juni kunt u op Youtube 2 filmpjes bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=acVKyd7 ... e=youtu.be en

https://www.youtube.com/watch?v=wDmBg2G ... e=youtu.be
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1411
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Re: Tentoonstelling rond de zendeling Kamma

Berichtdoor webmaster » di 03 jul 2018, 16:27

RTV NOF – 5 juni 2018

De levenswijze van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Guinea had hem zozeer aangegrepen dat hij zich zijn verdere leven onvermoeibaar inzette voor hun cultuur en belangen. Lees het verhaal en bekijk alle nieuwe foto’s op http://www.rtvnof.nl/intercultureel-fee ... erk-kamma/
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1411
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Re: Tentoonstelling rond de zendeling Kamma

Berichtdoor webmaster » di 09 apr 2019, 15:19

Op omroep Friesland is een mooie film over Freerk Kamma:
https://www.npostart.nl/fryslan-dok/23- ... W_04066653
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1411
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00


Keer terug naar Events, gebeurtenissen en reunies

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast