OSL voorzitter P.J.G.A. Ego overleden

Iets te melden over de vrijheidsstrijd, de OPM, Act of Free Choice, enzovoorts. Plaats je bijdrage hier.

OSL voorzitter P.J.G.A. Ego overleden

Berichtdoor webmaster » ma 25 mei 2015, 08:38

OSL voorzitter P.J.G.A. Ego overleden
Door Webredactie OSL - Stavast:
http://www.osl-stavast.nl/stavast-colum ... overleden/

In zijn woonplaats Breda is op 23 januari 2015 de oprichter en voorzitter van de OSL Stichtingen (voorheen het Oud Strijders Legioen), de heer P.J.G.A. Ego overleden na een kort ziekbed. Prosper Ego (Den Haag, 17 juli 1927) is 87 jaar oud geworden en was tot voor kort nog dagelijks actief bezig met de belangen van oud strijders, de vrijheid en veiligheid van burgers naast talloze andere maatschappelijke vraagstukken die de inzet van het de OSL Stichtingen in de loop der jaren hebben gekenmerkt.

Prosper_Ego.jpg
Prosper Ego (1927 – 2015)
Prosper_Ego.jpg (21.15 KiB) 2855 keer bekekenVan 1947 tot 1950 diende Ego als dienstplichtig militair in het voormalig Nederlands Indië, waar hij op Celebes verantwoordelijk was voor de hygiëne van diverse medische posten en garnizoenslocaties. Terug in Nederland werd hij al spoedig schadecorrespondent bij verschillende verzekeraars in ons land. Daarnaast bleef hij betrokken bij de Veteranen en richtte met anderen het Veteranen Legioen Nederland op, waar hij tevens diverse bestuursfuncties vervulde. Na de Hongaarse Opstand in 1956 ontstonden er conflicten binnen de VLN. Mede hierdoor besloot Prosper Ego in 1958 het OSL op te richten voor Nederlanders die op de een of andere manier in militair verband het Koninkrijk dienden en werd daarvan de voorzitter. Vanaf de jaren zeventig stelde het OSL zich ook open voor niet-veteranen.

Prosper Ego heeft talloze spreekbeurten gegeven, in panels gezeten en duizenden opinies geschreven, die verschenen in het blad STA VAST en op de website van STA VAST, maar ook in diverse kranten en tijdschriften. Zijn motiverende kracht om anderen te bewegen dat ook te doen was legendarisch. De rode draad in al zijn activiteiten was telkens de vrijheid, de veiligheid van burgers en ons land en het geven van een heldere stem aan de zwijgende meerderheid. Wanneer hij terug kwam op zijn inzichten, dan deed hij dat in het openbaar en zonder terughoudendheid; hij was voluit bereid daarvan rekenschap af te leggen. Inmiddels zijn de denkbeelden van Ego gemeengoed geworden. Zijn taxatie van het voormalig communisme destijds, bleek pijnlijk nauwkeurig en juist te zijn geweest. Zijn onverbrekelijke aanhankelijkheid aan het Huis van Oranje, vond navolging in een enthousiaste en massale viering van de kroning van Z.M. Koning Willem Alexander. Steeds meer ook dringt het besef door dat zijn oordeel over het vreemdelingenbeleid in het algemeen en de relativering van de Nederlandse cultuur in het bijzonder, eveneens geen ‘rechts-radicale’ miskleunen van zijn hand waren, maar een werkelijkheid waarvan de afgrijselijke gevolgen ons inmiddels dagelijks bereiken. Zo zijn er veel meer kwesties die Ego onder de aandacht bracht, zoals de positie van de Molukkers en Papoea’s in ons land. De schaamteloze manier waarin opeenvolgende regeringen met deze bevolkingsgroepen omgingen en soms nog gaan, door hen niet te horen of te zien, raakten hem emotioneel diep.

In tegenstelling tot wat velen denken, is Ego geen kil of agressief persoon maar vooral een open, hartelijk en betrokken mens geweest. Hij ging problemen niet uit de weg, maar trad ze moedig en besluitvaardig tegemoet. Zijn hart was geen moordkuil, maar zijn visie en voorspelling waren soms zo nieuw en controversieel, dat het tegenstanders van zijn visie kennelijk noopte hem te demoniseren als een rechts-radicaal met nazistische sympathieën. Daarvan is geen enkel mens die hem persoonlijk heeft gekend, ook maar iets gebleken. Prosper Ego is vredig en dankbaar gestorven, trots op wat hij heeft mogen doen en zonder een spoor van rancune jegens hen die hem demoniseerden, onheus bejegenden of een kwaad hart toedroegen.

Hij vertelde immers slechts wat hij ervan vond en een meerderheid was het roerend met hem eens. Prosper Ego is voor altijd de ‘Man van STA VAST’.

http://kobe-oser.nl/?p=411
OSL President P.J.G.A. Ego passed away
Ons bereikte het droevig bericht van het heengaan van P.J.G.A. (Prosper) Ego, Voorzitter van het Oud Strijders Legioen OSL-Stavast. De heer Ego is altijd een warm pleitbezorger geweest voor het recht op zelfbeschikking voor het volk van West Papua Melanesië. We verliezen in hem een oprechte en trouwe vriend van de Papua vrijheidsstrijd. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, wij wensen de familie alle sterkte toe met dit verlies.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1481
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Keer terug naar Papua Merdeka

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron