Monument voor gevallen Papua's in Bronbeek (Arnhem)

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Monument voor gevallen Papua's in Bronbeek (Arnhem)

Bericht door webmaster »

In de tweede wereldoorlog is er een bataljon Papua's actief geweest tegen de Japanse bezetter, waarbij doden gevallen zijn. In de periode van de Indonesische infiltraties waren er Papuagidsen actief die de Nederlandse troepen gidsten door een voor hen onbekende jungle. Dit heeft veel levens gespaard aan Nederlandse zijde. Diverse van deze gidsen zijn tijdens deze acties omgebracht door Indonesische infiltranten. Er worden er in de literatuur minstens 6 genoemd, maar volgens Jan Schoemaker van het veteraneninstituut zijn het er zeker meer geweest. Papuagidsen en burgers die in handen kwamen van de Indonesische infiltranten werden op gruwelijke wijze gemarteld om aan informatie te komen. Wij kennen de methoden van het Indonesische tuig, want ze gaan in Papua nog steeds op dezelfde manier te werk (om nog maar niet te spreken van de gebeurtenissen tijdens de Bersiap o.a. martelen van onschuldige kinderen, die vervolgens als oud vuil dood aan de kant van de weg of in de sloot werden gedumpt. Je moet er toch niet aan denken!! Veel beter dan de Koreanen en de Japanners tijdens de oorlog waren ze niet).
Bronbeek is dé plaats waar veel bijeenkomsten en reünies worden gehouden, dus ook dé plaats bij uitstek om een monument te plaatsen als herinnering en dank aan deze omgekomen Papua's. In de nieuwsbrief heb ik een oproep gedaan voor een bijdrage voor het geplande monument in Bronbeek voor de omgekomen Papua's, die hun leven hebben gegeven voor het Koninkrijk en ook voor hun toekomst van West Papua als een onafhankelijk staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden (planning 1970, dus zelfs eerder dan Australisch Nieuw Guinea dat inmiddels sinds 16 september 1975 onafhankelijk is, en nu nog steeds zuchtend onder het juk van de Indonesische koloniale macht). Daarop hebben een aantal lezers gereageerd met geldelijke steun. Onze hartelijke dank daarvoor. We zijn er nog lang niet maar zo'n snelle start is heel bemoedigend.
1 oktober 2012, precies 50 jaar na de overdracht aan de United Nations, op 1 oktober 1962 zal te Bronbeek op initiatief van een aantal Nieuw Guinea Veteranen een monument onthuld worden.
Mocht je aan dit uitstekende initiatief een financiële bijdrage willen leveren dan kan dat op het volgende gironummer: Rekeningnummer: 74.87.95.480 t.n.v. H.J. de Man te Arnhem, met vermelding Papuamonument Bronbeek
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Re: Monument voor gevallen Papua's in Bronbeek (Arnhem)

Bericht door webmaster »

1 oktober Onthulling monument en herdenking Papuastrijders
Ministerie van Defensie Oct 01, 2012 at 12:00 AM
Datum: 1 oktober 2012
Tijdstip: 10.30 tot 16.00 uur
Locatie: Landgoed Bronbeek
Het Comité Papuamonument Bronbeek en de commandant van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek nodigen u uit voor de onthulling van het monument voor de Papuastrijders, herdenking en voorafgaand minisymposium op 1 oktober 2012. Strijd op Nederlands Nieuw-Guinea

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen werd aan UNTEA (United Nations Temporary Executive Authority, het tijdelijk bestuur van de Verenigde Naties over Westelijk Nieuw-Guinea). Enkele maanden na de overdracht kwam het gebiedsdeel onder overheidsgezag van Indonesië. Voor de naar Nederlands Nieuw-Guinea uitgezonden militairen was dat het einde van een lange periode van gevaarlijke acties.
Vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 trachtte Soekarno Nederlands Nieuw-Guinea, het enige niet overgedragen deel van de voormalige kolonie, in bezit te krijgen. Indonesië infiltreerde met (semi-)militaire eenheden. Dit gebeurde vanaf 1959 steeds vaker om de druk op Nederland op te voeren. Om de Indonesische infiltranten te onderscheppen zond Nederland patrouilles uit, die veelal werden begeleid door Papuadragers en -verkenners. De Nederlandse militairen ondervonden in hun functioneren en overleving in het oerwoud grote steun van deze Papua's, die de jungle door en door kenden. Monument voor Papuastrijders

Al lang wilden Nieuw-Guinea-veteranen een monument oprichten voor de Papua-medestrijders, die de Nederlandse militairen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren 1942-62 ondersteunden. Zij hebben zich in een comité onder leiding van Nieuw-Guineaveteraan Joop Bergsma succesvol ingezet om vijftig jaar na de overdracht van NNG een monument te realiseren, waarmee zij hun waardering kunnen uiten voor de inzet en offers van de Papua’s. Als plaats voor dit monument koos het comité het landgoed Bronbeek, omdat dit jaarlijks al door vele veteranen wordt bezocht.

Onthulling
De ceremoniële onthulling van het monument vindt plaats om 12.30 uur. Aanmelding voor het bijwonen ervan is niet nodig, maar als u een krans of bloemstuk wilt leggen dient u dit vooraf aan te melden via e-mail loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl. Na aanmelding wordt contact met u opgenomen voor de afgifte van het bloemwerk.

Minisymposium
Direct voorafgaand aan de ceremonie vindt in de Sumatrazaal van de Kumpulan een minisymposium plaats, waarin de band tussen de Nieuw-Guinea veteranen en de Papuastrijders centraal staat. Wij verwelkomen u vanaf 10.30 uur in de Sumatrazaal met koffie of thee; het programma start om 11.00 uur. Het minisymposium is vrij toegankelijk, maar u wordt verzocht uw aanwezigheid bij het symposium vooraf te melden via een e-mail aan Bedrijfsbureau Bronbeek: loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar (vol = vol). Wie niet deelneemt aan het minisymposium is uiteraard welkom in de overige ruimten van de Kumpulan, of kan een bezoek brengen aan de speciale Nieuw-Guinea tentoonstelling in Museum Bronbeek. Museum Bronbeek is die dag gratis toegankelijk.

Maaltijd en samenzijn
Na de ceremonie wordt vanaf 13.30 uur in het Reünie- en Congrescentrum ‘Kumpulan’ een Indische rijstmaaltijd geserveerd, gevolgd door een samenzijn.
Maaltijdbonnen à € 18,50 zijn op 1 oktober verkrijgbaar in de Kumpulan.
Vooraanmelding voor deelname aan de maaltijd is noodzakelijk via een e-mail aan Bedrijfsbureau Bronbeek: loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie