Zondag 18 februari 2018 ‘Nederlands Nieuw-Guinea’

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1749
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Zondag 18 februari 2018 ‘Nederlands Nieuw-Guinea’

Bericht door webmaster »

Themazondagen in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op Bronbeek 2017-2018
Themazondag 18-02-2018 (003).pdf
Thema zondag 18 februari 2018
(252.48 KiB) 468 keer gedownload
Het seizoen van de Themazondagen Bronbeek 2017-2018 wijkt af van de voorafgaande jaren. Vanwege wijzigingen van organisatorische aard zijn drie in plaats van vier themazondagen gepland: 21 januari, 18 februari en 18 maart 2018.

Op 21 januari 2018 is gekozen voor ‘Onze vierde generatie, aan de slag’. Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van deze themazondag.



Na hun aankomst in Nederland, bladerde de eerste generatie Indische Nederlanders door hun vergeelde herinneringen. De meeste Indische-Nederlanders werden na hun komst in Nederland ondergebracht in contractpensions. Een kleine groep vond onderdak bij familie. Het maakte niet uit waar ze woonden. Alle Indische-Nederlanders moesten wennen aan hun nieuwe omgeving. De ene groep koos bewust ervoor op te gaan in de Nederlandse samenleving en paste zich aan de Nederlandse cultuur aan. Ze kozen voor assimilatie. Anderen probeerden zoveel mogelijk hun Indisch identiteit te bewaren en abonneerden zich op Tong Tong van Tjalie Robinson dat zich afficheerde als ‘het enige Indische tijdschrift’. Het werd in 1956 opgericht. De gelijknamige stichting noemde zich ‘De oudste Indische culturele organisatie van Nederland’. Na het overlijden van Tjalie Robinson nam zijn weduwe Lillian Ducelle het hoofdredacteurschap over en doopte Tong Tong om tot Moesson (1978).

Deze toenmalige nieuwkomers in de Nederlandse samenleving voedden hun kinderen op vanuit de gedachte dat ze harder moesten werken en beter moesten presteren dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De meesten van deze tweede generatie gaven daaraan gehoor.

Bij de derde en later de vierde generatie ontstond belangstelling voor die voorbije periode in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze bezochten de Pasar Malam Besar, de huidige Tong Tong Fair, of de pasars malam in den lande. Ze abonneerden zich op Moesson. Ze kookten uit Indische kookboeken of stelden die zelf samen. Ze lazen Nederlands-Indische literatuur. Ze bezochten het land van hun grootouders of ouders. Ze voegden daarmee niet alleen een nieuw genre toe aan de Nederlands-Indische literatuur maar ook aan de Nederlandse literatuur. Ze publiceerden op internet sites over Nederlands-Indië, of interviewden hun grootouders of ouders voor hun examenwerkstukken. Kortom de derde en de vierde generatie liet en laat nog steeds van zich horen!





Melroy’s Place - 'Goed hoor, die derde generatie zo bezig met het behouden van onze cultuur.

Maar een handje helpen kan geen kwaad.' (Moesson 01-02-2005, p. 9)



Programma

De organisatie van de Themazondagen biedt hen voor de start van het 12e seizoen met plezier het podium.

Marjolein van Asdonck, voor de lezers van Moesson bekend als hoofdredacteur, laat zien hoe via haar tijdschrift jonge maar ook oudere Indo’s of Indische-Nederlanders hun weg in de Nederlandse samenleving hebben gevonden.

Striptekenaar en illustrator Peter van Dongen verstripte het migratieverhaal Familieziek (2002) van Adriaan van Dis. Maar hij deed meer dan dat. Hij paste er niet alleen zijn familiegeschiedenis in, maar belichtte ook omfloerste passages uit van Dis’ Familieziek in zijn stripverhaal.

Een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt Arnoud Arps in staat promotieonderzoek te doen vanuit Indonesisch perspectief naar de periode die zo’n belangrijke rol in de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft gespeeld: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Arnoud Arps analyseert voor zijn onderzoek de Indonesische populaire cultuur.

Beeldend kunstenaar Shelly Lapré biedt de allerjongste generatie met verschillende teken-, schilder- en eenvoudige grafische technieken speels de mogelijkheid voor kunstuitingen. Shelly Lapré maakte ook naam met verhalen over haar (voor)ouders verbeeld in originele reis- en hutkoffers uit Nederlands-Indië.



Tijd en plaats

Wij ontvangen u zoals op elke themazondag vanaf 10.00 uur in het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek. De zaal is open vanaf 10.30 uur, de lezingen beginnen 11.00 uur. We sluiten af om 15.00 uur. U kunt vrij parkeren op het landgoed. Honden zijn niet toegestaan.



Inschrijven

Een dagprogramma kost € 28,00 p.p. inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie. Er is geen kaartverkoop ter plaatse.

Let op: de wijze van inschrijven is gewijzigd: u kunt zich voor elk afzonderlijk programma uitsluitend inschrijven via http://www.kumpulan.nl. Op deze website vindt u rechtsboven een venster “Themazondagen”. Indien u dit venster aanklikt kun u de onderwerpen bekijken en kaarten bestellen via de aan de website gekoppelde webshop. Na betaling kunt u uw kaart(en) printen. Per programma zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.



Contactpersoon

Mevrouw Geertje Besselink, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Bronbeek, heeft zich bereid verklaard om op te treden als contactpersoon voor de themazondagen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u zich tot haar wenden geertjebesselink@gmail.com en 06-20976818.



De themadagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Klein Bronbeek. Ook in dit seizoen hopen wij u weer te mogen verwelkomen.



Nieuwe data

Zondag 18 februari 2018 ‘Nederlands Nieuw-Guinea’: sprekers onder andere Bart Stol en Sjoerd Jaarsma.

Zondag 18 maart 2018 ‘De Molukken’: sprekers onder anders Fridus Steijlen en Hans Straver.



Hartelijke groeten en graag tot ziens,

Adrienne Zuiderweg, secretaris Stichting Indisch Erfgoed
Themazondag 21-01-2018_1.pdf
downloaden als pdf
(245.87 KiB) 461 keer gedownload
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie