Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Heb je een boek gezien of gelezen dat interessant is? Meldt het hier en geef informatie over titel, auteur en prijs. En misschien en korte samenvatting of recentie?
Plaats reactie
Koen J de Jager
Berichten: 156
Lid geworden op: do 14 feb 2008, 13:21

Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Bericht door Koen J de Jager »

Molemans, Griselda 2014
Opgevangen in andijvielucht € 19,95
ISBN 978-0-615-95101-0
Uitgeverij Quasar Books, 431 pag.


In ‘Opgevangen in andijvielucht' schetst journaliste Griselda Molemans de opvang van de grootste groep ontheemden ooit die gedwongen naar Nederland is gekomen: in de periode 1950-70 moesten zo'n 380.000 Nederlandse staatsburgers en onderdanen de republiek Indonesië verlaten vanwege vijandigheid van de inheemse bevolking en een gebrek aan toekomstperspectief. Deze onderling zeer diverse groep omvatte naast duizenden Indische Nederlanders ook Indo-Afrikaanse KNIL-militairen en hun gezinnen, Moluks militair en marinepersoneel, Papoea's, Toegoenezen, spijtoptanten, statenloze Chinese gezinnen, Indonesische veiliggestelde gezinnen plus Hollandse en Surinaamse gezinnen.

Wanneer een massale uitstroom onafwendbaar blijkt na de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië in 1949 moet de Nederlandse regering alle zeilen bijzetten om tijdelijke opvang te regelen in een land dat worstelt met woningnood, armoede en werkloosheid. In welke accomodaties werden de nieuwkomers opgevangen? Welke financiële constructie bedacht minister Lieftinck hiervoor, welk beleid voerde het kabinet Drees en wat was de rol van het Koninklijk Huis? Waarom hebben de betrokkenen zelf nooit eerder over deze periode van door henzelf betaalde opvang, stille armoede en gedwongen assimilatie willen praten? Was er werkelijk sprake van een "geruisloze integratie" of wordt deze term juist gebruikt om de schokkende waarheid over het opvangbeleid te verbloemen?

OVER DE AUTEUR
Griselda Molemans, van huis uit archeologe en kunsthistorica, publiceerde de thrillerserie 'De Pizarro Dossiers' (http://pizarrodossiers.nl/) naast zeven non-fictie boeken, waaronder Erfgenamen van Indië, Dochters van de Archipel, In het voetspoor van De Panter en Zwarte huid, Oranje hart (http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boe ... kelen.html) Ze is gevestigd in Los Angeles, waar ze het crossmediale persbureau QNA runt.
Bijlagen
cover Molemans-Andijvielucht
cover Molemans-Andijvielucht
Cover Molemans-andijvielucht 1.jpg (21.49 KiB) 4252 keer bekeken
Gebruikersavatar
Bert Ernste
Berichten: 89
Lid geworden op: za 09 feb 2008, 16:11
Locatie: Utrecht | São Paulo
Contacteer:

Re: Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Bericht door Bert Ernste »

>
Ontheemden uit Indonesië hebben nog miljoenen tegoed

Afbeelding

De 380 duizend Nederlanders die tussen 1950 en 1970 Indonesië moesten ontvluchten, hebben nog miljoenen euro's tegoed van de Nederlandse overheid. Maar ook banken en verzekeringsmaatschappijen hebben een forse schuld in te lossen aan hen. Een groot deel van de levensverzekeringen en banktegoeden, die na de inval van Japan zijn overgebracht naar New York, is nooit uitgekeerd.

Dat blijkt uit het komende week te verschijnen boek ‘Opgevangen in Andijvielucht’ van journaliste Griselda Molemans.

Volledige artikel

Website over het boek en DVD ‘Opgevangen in andijvielucht’
Koen J de Jager
Berichten: 156
Lid geworden op: do 14 feb 2008, 13:21

Re: Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Bericht door Koen J de Jager »

Opgevangen in andijvielucht

Griselda Molemans

Opgevangen in andijvielucht van onderzoeksjournalist Griselda Molemans belicht op heldere wijze hoe is de Nederlandse overheid omgegaan met hen die na de oorlog vanuit Nederlands Indië en Nederlands Nieuw-Guinea naar Nederland kwamen.

Zo’n 380.000 ‘ontheemden’ kwamen naar ons land. Soms opgevangen in kampen of op boten, maar vaker in pensions. Een pensioneigenaar gaat een contract aan met de overheid en sluit zo een lucratieve deal; bezetting is verzekerd en er wordt tijdig betaald.

Er worden reglementen opgesteld voor minimumeisen aan huisvesting en er is een ‘menuboek’ vereist waarin de verstrekte voeding bijgehouden moet worden. Contractambtenaren worden aangesteld om op de naleving toe te zien. Alles lijkt prima geregeld, maar schijn bedriegt.

Hetty Anderson-Kuitems vertelt;
“We waren dankbaar dat we geholpen werden, aangezien we helemaal niets meer hadden, maar eigenlijk zijn we heel erg naïef geweest. In feite heeft de overheid ons belazerd: de maatschappelijk werkster die ons begeleidde, heeft nooit iets toegelicht over het verstrekte zakgeld dat bij onze schuld werd opgeteld, noch over de kleding- en meubelvoorschotten.”

Feit is dat vaak werd aangewezen welke kleding men moest kopen en dat het eten in veel gevallen ondermaats was. Melk werd met water aangelengd, vlees of vleesvervangers ontbraken vaak en zelf koken mocht niet. Als men het pension verlaat voor een eigen woning en er is werk gevonden, wordt men geconfronteerd met een schuldbrief. Er moet betaald worden voor de kosten van onderdak, kleding, meubels en zakgeld. Er wordt direct 60% van het loon ingehouden en er moet gedurende tien tot vijftien jaar lang afgelost worden. Er heerst stille armoede onder hen die door Nederland opgevangen zijn.

Onder de Nederlandse bevolking heerst vaak onbegrip. Er wordt gedacht dat alles met belastinggeld wordt betaald. Er is al woningnood en dan moeten er voor ‘repatrianten’ ook nog woningen komen. Er valt dus van alles af te dingen op de ‘geruisloze integratie’ die door de overheid graag wordt gehanteerd als modelvoorbeeld van een geslaagd integratiebeleid.

Molemans heeft uitputtend archiefonderzoek gedaan, maar het sterke punt van het boek zijn de vele persoonlijke verhalen. Het verleden komt tot leven met vaak schrijnende voorbeelden maar ook met mooie verhalen. Er waren pensionhouders die het beste voor hadden met de mensen die zij opvingen. Het boek wordt besloten met een sterke epiloog waarin nog tien openstaande financiële claims beschreven worden. Claims die de Indische gemeenschap nog tegoed zou hebben van de overheid en van verzekeringsmaatschappijen. Er valt nog genoeg uit te leggen.

Koen J. de Jager

Griselda Molemans
Opgevangen in andijvielucht
De opvang van ontheemden uit Indonesië in kampen en cantractpensions en de financiële claims op basis van uitgebleven rechtsherstel
Uitgeverij Quasar Books 431 pag.
ISBN 978-0-615-95101-0
€ 19,95
Gebruikersavatar
Bert Ernste
Berichten: 89
Lid geworden op: za 09 feb 2008, 16:11
Locatie: Utrecht | São Paulo
Contacteer:

Re: Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Bericht door Bert Ernste »

Lees ook deze kritische besprekingen van de claims van Griselda Mollemans in ‘Opgevangen in andijvielucht’:

De claims van ‘andijvielucht’ (I)

De claims van ‘andijvielucht’ (II)

De claims van ‘andijvielucht’ (slot)

--
Bert Ernste
Web | Blog | Twitter | Diaspora
Artikelen West Papua | Nieuw-Guinea
Plaats reactie