Jan Sneep 16 januari 2016 overleden.

Hier kun je informatie kwijt over huwelijk, overlijden en andere persoonlijke gebeurtenissen die betrekking hebben op ex-NNG-ers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Jan Sneep 16 januari 2016 overleden.

Bericht door webmaster »

Jan Sneep, schrijver van het boek "Einde van het stenen tijdperk", is niet meer.
Eindevanhetstenentijdperk-JanSneep.jpg
Eindevanhetstenentijdperk-JanSneep.jpg (14.32 KiB) 2530 keer bekeken
Auteur: Jan Sneep  & J. Sneep
Uitgever: Rozenberg Publishers
Nederlands
181 pagina's
Rozenberg Publishers
september 2009
Samenvatting:
Jonge bestuursambtenaren maakten maandenlang verkenningstochten naar een van de laatste nog nooit door blanken betreden delen van het onherbergzame centrale bergland, het Sterrengebergte in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea.
Sneep beschrijft de eerste tochten van zijn collega en vriend Hermans, die een vliegveldje aanlegde en een pioniersbivak bouwde, het begin van de eenvoudige bestuurspost Sibil. Van daaruit trokken zij verder het bergland in en maakten kennis met bewoners in afgelegen valleien die eerst wat schuchter, maar al snel heel nieuwsgierig, vriendelijk en gastvrij de witte mensen in hun dorpen ontvingen. De dragers deden 's avonds aan het kampvuur verslag van hun ervaringen van die dag, wat vaak tot hilarische taferelen leidde.
Sneep heeft vervolgens een belangrijk aandeel in de voorbereiding van de laatste grote wetenschappelijke expeditie van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) naar het Sterrengebergte en neemt daar namens het Bestuur gedurende zes maanden ook aan deel. Hij beschrijft zijn ervaringen en de vele problemen waarmee de expeditie te kampen had.
Aansluitend vergezelde Sneep de Frans-Nederlandse filmexpeditie van de cineast Pierre Dominique Gaisseau die in zeven maanden van Zuid- naar Noordkust trok, door goeddeels onbestuurd gebied.
Behalve tot dan toe onbekende bergbewoners ontdekten zij ook een Nederlandse pater die zich met zijn Papua geliefde in het geïsoleerde oerbos had teruggetrokken.

Recensie
Een aanrader voor iedereen met interesse voor Nieuw-Guinea en de Papoea's, maar vooral voor liefhebbers van reisverhalen. Dat is het verslag van bestuursambtenaar Jan Sneep over zijn belevenissen als bestuursambtenaar (1956-1960) in de binnenlanden van Nederlands Nieuw-Guinea. Centraal staat zijn plaatsing in de Sibilvallei, waar hij (en collega Schoorl) de komst van de expeditie naar het Sterrengebergte voorbereiden. Met zijn verslag van het verloop van de expeditie stelt hij het rooskleurige beeld van de expeditieleiding ('Het witte hart van Nieuw-Guinea' door Brongersma en Venema, 1960) flink bij. Aansluitend beschrijft hij de tocht dwars door Nieuw-Guinea met de filmploeg van de Fransman Gaisseau. Sneep heeft een vlotte pen, waarmee hij de lezer in de wereld van de knokkelgroet brengt; waarin het wiel nog niet is uitgevonden en de kaurischelp het belangrijkste betaalmiddel is. Niet zo gek dat Sneep zichzelf af en toe ontdekkingsreiziger voelt! Het verhaal van Sneep is voorzien van bijzonder zwart-witfotomateriaal uit het fotoalbum van de auteur. Met nawoord, woordenlijst en bibliografie.

Drs. J. van Zijverden
(http://www.zoekeenboek.nl/boek/jan-snee ... 002519016/
Het boek met de titel Einde Van Het Stenen Tijdperk van auteur Jan Sneep is tweedehands te koop vanaf € 15,00 bij bol.com.)

Zie hieronder een gedeelte van het artikel in Trouw.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenla ... inea.dhtml
Trouw – de Verdieping - 27 jan. 2016
door Meindert van de Kaaij

Reis naar de laatste witte vlek
Jan Sneep behoorde tot de laatste ontdekkingsreizigers. Vlak voor zijn overlijden, nu tien dagen geleden, blikte hij met Trouw terug op zijn avontuur in Nieuw-Guinea.

Jan Sneep (81) realiseerde zich in 1959 niet dat hij tot de laatste ontdekkingsreizigers ooit zou gaan behoren. Dat jaar ging hij mee met een expeditie naar een plek waar de westerse mens nog nooit een voet had gezet, een witte vlek op de landkaart.

........ (het is mij verboden het artikel integraal over te nemen: lees het hele artikel in Dagblad Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenla ... inea.dhtml

Nadat Sneep was hersteld van de geelzucht greep hij de mogelijkheid aan om in Nederland te studeren. Het speet hem om te zien hoe het nu ging met Papoea, zoals het nu heet. Het volk wordt onderdrukt door de Indonesische regering en de opbrengsten van de delfstoffen gaan naar Jakarta. "Indonesiërs hebben niet het beste voor met Papoea's. Ik sprak eens met iemand en die zei: ze zijn vies, stom en moeten gedood worden."
"Het is gek om te moeten constateren dat Indonesiërs neo-kolonialen zijn. Helemaal uit de mond van iemand uit een land dat die gebieden eeuwenlang onder de knoet heeft gehad. Maar vanaf 1950, na de onafhankelijkheid van Indonesië, was het perspectief in Nieuw-Guinea opeens totaal anders. We waren meer bezig met opbouw dan met exploitatie."
Jan Sneep keerde nooit meer terug, uit angst dat een weerzien met de Papoea's hem verdrietig zou maken. Hij overleed 16 januari 2016 in Voorschoten.


Zie ook Andere Tijden, expeditie Sterrengebergte: http://www.npogeschiedenis.nl/andere-ti ... ergte.html
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
VeronicaWttewaall51
Berichten: 2
Lid geworden op: di 27 mei 2014, 13:20

Re: Jan Sneep 16 januari 2016 overleden.

Bericht door VeronicaWttewaall51 »

Ik ben al lang op zoek naar het boek van Jan Sneep, Het einde van een Stenen Tijdperk. Bij Bol.com en andere boekwinkels is het uitverkocht. Wie kan mij eraan helpen of weet waar ik het kan vinden? Ik heb Jan Sneep gekend en mee samengewerkt.
Plaats reactie